You must do the 3.1 vignette!

Building Section Vignette and Multiple Choice

You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Sat Jun 14, 2014 2:55 pm

The 4.0 vignette does not provide good prep for dealing with the largest joist/duct combination. To be properly prepared you should do the 3.1 vignette.

https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... file%2czip


Do not post solutions in this thread.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Dbmarquez » Sun Jun 15, 2014 2:47 pm

Thanks for the recommendation. After doing so, I strongly concur!
Dbmarquez
 
Posts: 92
Joined: Mon Dec 16, 2013 6:31 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Neves » Tue Jul 08, 2014 6:05 pm

Is there a way for someone using a mac to do the 3.1 vignette using the drafting program, sorry if this was asked before? I did unwillingly sign up for the NCARB cloud program since i'm on a 64bit mac, but I can't figure out how to do alt vignette on it. Is there an other source for the drafting program for a mac that I'm missing?
Neves
 
Posts: 161
Joined: Tue Jul 08, 2014 11:39 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Natasha » Thu Jul 10, 2014 5:02 pm

I also have a 64 bit mac air. I use parallels and windows 7. Some of the features don't run smoothly. But it does run. I did not figure out how to do alt vignettes. What I did was to also practice the computer one. Then also did some alts on paper.
Natasha
 
Posts: 8
Joined: Mon Jun 02, 2014 5:12 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby jasonoury » Sat Jul 26, 2014 8:11 am

Can you expand on what you mean by saying 4.0 doesn't prep well enough for largest duct/joist combo? It may be helpful for those of us who only have access to 4.0. Testing Monday.
Thanks!
jasonoury
 
Posts: 15
Joined: Mon Jun 23, 2014 6:17 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby monica » Sun Jul 27, 2014 4:04 pm

How do you get the 3.1 vignette to work in the NCARB Practice Program. I am using the Practice Program provided online for my Apple. Thanks.
monica
 
Posts: 35
Joined: Fri Dec 27, 2013 8:01 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby derek_s » Fri Aug 15, 2014 7:58 am

monica wrote:How do you get the 3.1 vignette to work in the NCARB Practice Program. I am using the Practice Program provided online for my Apple. Thanks.


For anyone wondering, you can't alter the NCARB cloud based service in any way. You get 4.0 test materials, and that's it. You must use a Windows machine (real or virtual) for 3.1 and for alternates.
derek_s
 
Posts: 68
Joined: Wed Mar 19, 2014 6:14 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby saks » Sun Aug 31, 2014 1:48 pm

Hi All,
This is great information - Thank you!

Are there additional practice vignettes available for the building section similar to what we had for the schematic Design Vignettes? I downloaded the one Coach posted on this thread. If there is , then please let me know from where I could download them.

Thank You,
-s-
saks
 
Posts: 67
Joined: Sun Mar 16, 2014 4:41 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby projectnorth » Mon Sep 01, 2014 2:15 pm

How do you get the 3.1 vignette dwg to work in the 4.0 program. I'm using the program on my hard drive, not the cloud.

I tried replacing the C4TUT3W1.DWG drawing with the C4TUT2W1.DWG, and renaming it to match the original, but I get a message saying the file has changed and it won't open the NCARB program.
projectnorth
 
Posts: 58
Joined: Thu Aug 28, 2014 7:42 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Mon Sep 01, 2014 3:11 pm

I believe you always get that error when doing alts. Just click OK or close the error window and you should be fine.

It's easier to do the 3.1 vignettes by just downloading the 3.1 software from Iron Warrior's site.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby huskerarch » Mon Oct 27, 2014 7:24 pm

I have a question regarding the 3.1 version. I opened up the link provided and the example does not indicate the entire plan. Does the large open room have the mechanical room or does the mechanical system come from the adjacent second floor?
huskerarch
 
Posts: 2
Joined: Mon Oct 27, 2014 7:17 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Mon Oct 27, 2014 9:08 pm

huskerarch wrote:I have a question regarding the 3.1 version. I opened up the link provided and the example does not indicate the entire plan. Does the large open room have the mechanical room or does the mechanical system come from the adjacent second floor?

It's all there. Try turning the layers on.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby AngerIsAnEnergy » Fri Nov 21, 2014 9:58 am

So, you do need a 32bit machine (windows) to run the 3.1 software from IronWarrior's ftp site?
AngerIsAnEnergy
 
Posts: 106
Joined: Thu Nov 13, 2014 3:43 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Fri Nov 21, 2014 7:53 pm

AngerIsAnEnergy wrote:So, you do need a 32bit machine (windows) to run the 3.1 software from IronWarrior's ftp site?

I'm running it on a 64bit Win7 home premium laptop.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby davidheck22 » Thu Dec 18, 2014 5:47 pm

Hey Coach,

I've been reading through the joist/duct combo discussions, and I believe I understand it: You are not simply looking for the two largest depths (of joists and ducts), but rather which combination is the largest depth. Then you use the largest combo to figure out your plenum.

However, I'm wondering if this has become a moot point with the ARE 4.0? They seemed to have simplified things with 4.0: reason being, ALL the joists on level 1 are 24" deep (see below for 4.0 Practice vignette combos)... so all you need to figure out is deepest duct. And, Level 2, all the largest ducts are 20" deep, so you only need to be aware of the joists.

Do they make it more complicated on the actual exam? (making the joist/duct thing more of an issue than in the practice?)

I took it, and failed the vignette portion. Pretty vexed, considering I found it to be incredibly easy. Apparently I was wrong.

******************************************************************

Here are the joist/duct combos from the ARE 4.0 Practice Vignette software:

Level 1 (joist/duct):

Area 1: 24/24
Area 2: 24/16
Area 3: Open to above

Level 2 (joist/duct):

Area 1: 24/20
Area 2: 24/20
Area 3: 32/20
davidheck22
 
Posts: 1
Joined: Thu Dec 18, 2014 4:47 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Thu Dec 18, 2014 6:13 pm

davidheck22 wrote:However, I'm wondering if this has become a moot point with the ARE 4.0?

For the specific conditions of the 4.0 practice vignette, yes, that's why I created this thread.

Do not expect your exam to be like the 4.0 practice vignette.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby WhiteRabbit » Wed Dec 31, 2014 2:21 pm

I recently failed the vignette portion of CDS and would very much like access to practice the 3.1 version but I cannot find it anywhere. The "Plan" portion of the ironwarrior site at the beginning of this thread - Plan: http://ironwarrior.org/ARE/Building_Tec ... TUT2W1.DWG - does not open for me and it is no longer available on NCARB's website. Where can I find it? Thank you!
WhiteRabbit
 
Posts: 34
Joined: Fri Jul 25, 2014 9:31 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Wed Dec 31, 2014 2:30 pm

WhiteRabbit wrote:The "Plan" portion of the ironwarrior site at the beginning of this thread - Plan: http://ironwarrior.org/ARE/Building_Tec ... TUT2W1.DWG - does not open for me

As with all alts, do not open and save dwg files in cad or they will not work. Simply right click and save to your computer, then replace in ncarb folder per instructions.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!HELP

Postby Chiccab » Tue Jan 06, 2015 1:01 pm

http://ironwarrior.org/ARE/Building_Tec ... TUT2W1.DWG
What do I need to do to save the 3.1 vignette (above link)into the NCARB program??????

Thanks!!
Chiccab
 
Posts: 21
Joined: Sun Jan 05, 2014 7:41 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Tue Jan 06, 2015 1:48 pm

Create alt folder.
To download, right click and "save as" to alt folder.
Rename new file (if necessary) to match existing.
Before substituting, rename original file by adding .bak to end of name. (For example, ctut12345.dwg becomes ctut12345.dwg.bak)
Copy the alt file into the same folder as original.

Never save an alt dwg file from within cad.

After the switch you may receive error/warning message when starting the ncarb software. Just click ok (or whatever) and the program will run normally.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Chiccab » Wed Jan 07, 2015 7:20 am

Hi Coach,
for some reasons I am not understanding it...please be patient.
This is what I am doing - Please note the 4.0 NCARB program is currently on my desktop

Create alt folder.
* I created a new folder on my desktop called "3.1"

To download, right click and "save as" to alt folder.
* I right click the DWG link and "Save Target as" into the the 3.1 folder

Rename new file (if necessary) to match existing.
* I am not sure what is the 'new file' and what is the "existing file'- At this point I only have the dwg file into the 3.1 folder....

Before substituting, rename original file by adding .bak to end of name. (For example, ctut12345.dwg becomes ctut12345.dwg.bak)
*what am I substituting?

Copy the alt file into the same folder as original.
* ?????
Never save an alt dwg file from within cad.
* I understand this

After the switch you may receive error/warning message when starting the ncarb software. Just click ok (or whatever) and the program will run normally.[/color][/quote]

Sorry about this but I really would like to practice this vignette before the test...
Thanks!!!!!
Chiccab
 
Posts: 21
Joined: Sun Jan 05, 2014 7:41 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Wed Jan 07, 2015 2:51 pm

Chiccab wrote:Rename new file (if necessary) to match existing.
* I am not sure what is the 'new file' and what is the "existing file'- At this point I only have the dwg file into the 3.1 folder....

The alt file you downloaded. If the name is not the same as the original file (the one that came with the ncarb software), you're rename it to match.

Before substituting, rename original file by adding .bak to end of name. (For example, ctut12345.dwg becomes ctut12345.dwg.bak)
*what am I substituting?

The dwg file.

Copy the alt file into the same folder as original.
* ?????

After you add .bak to the ncarb file, copy the alt file into the ncarb directory.

User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby nika » Mon Feb 16, 2015 4:22 pm

Hi
I am using the cloud based program. Is there any way to get this CAD file to work on that program? I have been reading but can't figure out how. Thanks.
nika
 
Posts: 2
Joined: Thu Jan 23, 2014 11:36 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Mon Feb 16, 2015 4:28 pm

nika wrote:I am using the cloud based program. Is there any way to get this CAD file to work on that program?

No. Download the software.
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby nika » Mon Feb 16, 2015 5:41 pm

Thanks for your response. I can't download the program. Keep getting a fatal message. Any idea?
nika
 
Posts: 2
Joined: Thu Jan 23, 2014 11:36 pm

Windows 7 64-bit can't run 3.1 software

Postby PeteZ » Fri Feb 20, 2015 8:27 pm

I have a Windows 7 Home Premium 64-bit operating system, but I am not able to run the 3.1 software ncarbp31(2006).exe or PPsetup(2008).exe from the iron warrior site. When I tried to run the .exe files, I was told "The version of this file is not compatible with the version of Windows you are running..." Anyone has the same problem?
Which version of Windows is able to run the 3.1 software properly?
Last edited by PeteZ on Fri Feb 20, 2015 8:50 pm, edited 1 time in total.
PeteZ
 
Posts: 60
Joined: Tue Jan 13, 2015 3:28 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Fri Feb 20, 2015 8:34 pm

Have you tried changing the compatibility setting?
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby PeteZ » Fri Feb 20, 2015 9:40 pm

I just did. I tried all the possible compatibility setting modes: Windows XP (Service Packs 2 and 3), Windows Vista, Windows Vista (Service Packs 1 and 2) , Windows 2000. None of the settings worked.
I also downloaded the same .exe files and tried to run them on my friends Windows 8 computer, using all the possible compatibility settings. But it didn't work either.
Is it possible that the .exe files are corrupted?
PeteZ
 
Posts: 60
Joined: Tue Jan 13, 2015 3:28 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Peng67uins » Wed Mar 04, 2015 12:05 am

Im getting a "Create Fail for window NCARB A.R.E." Objection windows exception error message when I try to open up the CDS one I just downloaded and it doesnt work.

Am I doing something wrong? I have windows 7.

EDIT: I got it to work. Followed these instructions if anyone else gets those problems.

http://answers.microsoft.com/en-us/wind ... 817bce8e26
Peng67uins
 
Posts: 184
Joined: Sun Dec 01, 2013 10:40 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby ilya » Tue Mar 10, 2015 9:53 am

I have a mac, i installed vmware with a virtual windows xp machine. Ncarb software works fine. I replaced dwgs with all kinds of sample vignettes that i found around the web.
Do not try windows 7. It wont work. Compatibility mode doesnt work. As ncarb mentions you need to install windows xp virtual machine. But you need to purchase that separately. For 80$ or so.
Replacing dwg wont work on the ncarb cloud service either. Its protected.

I have both mac and pc and found the mac option to work better.

Good luck.
User avatar
ilya
 
Posts: 95
Joined: Fri Feb 06, 2015 10:35 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby jthulan » Fri May 01, 2015 10:51 am

I just want to throw my two cents into the comments: I passed Construction Documents exam under the 3.1 system on my first try.
But because I did NOT pass Bld Technology 3.1, I have had to take all sections of them again under the 4.0 system. No matter.
I have failed three times now the CD 4.0 and will take it again for the fourth time in a few weeks. While any extra studying couldn't hurt, my thoughts are to study everything you can get your hands on.

BTW, if I passed Structures from this past Tuesday, then CD&S is my last and final exam. Good luck to everyone out there.
jthulan
 
Posts: 64
Joined: Fri Apr 03, 2015 7:30 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby jpwalker » Fri May 15, 2015 5:43 am

hey everyone. passed CDS on my first try. 3.1 is definitely a must!
jpwalker
 
Posts: 6
Joined: Fri May 08, 2015 5:38 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby chanciek » Fri Jul 10, 2015 12:22 pm

Where do the alternate files live? C:/Program Files/???? Taking the test Monday and sounds like practicing 3.1 is a must!
chanciek
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 13, 2015 2:26 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Jal » Sun Aug 30, 2015 11:54 am

Hey guys, my exam is schedule after three days from now and i want to practice in vignette 3.1. unfortunately, I am unable to install it, also couldn't download the material from the link given above in the same message chain. please help me finding software for vignette 3.1 along with the dwg and pdf files.

by the way (http://www.ironwarrior.org) doesn't exist anymore. please correct me if i am missing anything.

Thanks in advance!
Jal
 
Posts: 37
Joined: Mon Oct 13, 2014 7:46 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby seaccs » Sun Aug 30, 2015 1:53 pm

Jal wrote:Hey guys, my exam is schedule after three days from now and i want to practice in vignette 3.1. unfortunately, I am unable to install it, also couldn't download the material from the link given above in the same message chain. please help me finding software for vignette 3.1 along with the dwg and pdf files.

by the way (http://www.ironwarrior.org) doesn't exist anymore. please correct me if i am missing anything.

Thanks in advance!

http://arecoach.com/coachforum/viewtopic.php?f=10&t=32138 for the plan. Not sure where to get the program description (I'm on 64 bit and it won't let me view it in the program). If anyone could post the PDF that was on the ironwarrior site that would be awesome.
seaccs
 
Posts: 89
Joined: Mon Aug 10, 2015 10:13 pm

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Will2240 » Tue Sep 01, 2015 3:09 pm

Here is a link to the 3.1 Graphic Divisions Study Guide. Down there on page 59 in the pdf is a program description for the Building Section. Good luck!

http://www.dustingoffron.com/ARE/Graphics_31.pdf
Will2240
 
Posts: 58
Joined: Tue Jan 20, 2015 7:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby Coach » Tue Sep 01, 2015 3:31 pm

Jal wrote:Hey guys, my exam is schedule after three days from now and i want to practice in vignette 3.1. unfortunately, I am unable to install it, also couldn't download the material from the link given above in the same message chain. please help me finding software for vignette 3.1 along with the dwg and pdf files.

by the way (http://www.ironwarrior.org) doesn't exist anymore. please correct me if i am missing anything.

Thanks in advance!


http://web.archive.org/web/201503260214 ... r.org/ARE/
User avatar
Coach
Site Admin
 
Posts: 12140
Joined: Wed May 23, 2012 2:08 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby marcos7 » Sun Sep 06, 2015 12:22 pm

Regarding the largest joist duct combo; is this for ducts and joist which are on top of each other only? Or is it the combined depth of the largest duct and largest joist per the floor which does not necessarily mean they are stacked and require the larger clearance. This may be too detailed for the vignette but I would like to clarify what exactly the largest joist duct combination is; is it just per floor or do they need to be on top of each other? Thanks-
marcos7
 
Posts: 4
Joined: Sun Sep 07, 2014 11:22 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby wce5204 » Sun Sep 27, 2015 8:56 am

Marcos - Think of it this way. It is understood that the second floor and the roof covering the second floor is all on one level and the laboratory or other high volume space has a level roof. The high volume roof does not need to align with the other roof. If you just took the joist size and the duct size at the section and set the floor level to that depth requirement then it would stand to reason that would be the maximum for that level/roof. If you cut an 8x8 duct in one room and there is a 24" duct across the building you cannot have an 8" duct space. Likewise if you have a 16K joist at your room and there is a 32DLH in another portion of that floor plate then it does not compute.

Hope that clarifies it a bit. Maximum per floor or roof area. Divide the areas up so you know what is what at the very first part of the vignette.
wce5204
 
Posts: 14
Joined: Mon Nov 24, 2014 10:14 am

Re: You must do the 3.1 vignette!

Postby lixo » Tue Oct 20, 2015 7:55 pm

Hi,
I couldn't find an answer for this. Is there a place where I can download the 3.1 version of the software so I can practice alt vignettes? I got the dwg files from the previous post (thanks!) but no software to run them.
lixo
 
Posts: 1
Joined: Tue Oct 20, 2015 7:42 pm

Next

Return to CDS - CONSTRUCTION DOCUMENTS & SERVICES

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests